Scurt istoric 
   Primul Simpozion National de Paleontologie a avut loc la data de 17-18 octombrie 1997 în organizarea Laboratorului de Paleontologie a Universitatii din Bucuresti. Cu aceasta ocazie s-au pus bazele Societatii Paleontologilor din România (SPR), prin votul unanim al reprezentantilor Universitatilor din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca si Institul Geologic al României, cadre didactice si cercetatori specialisti în paleontologie.
    Hotarârea de atunci a fost ca în cadrul SPR sa se organizeze simpozioane nationale, alternative, din doi în doi ani, la Bucuresti, Iasi si Cluj-Napoca, iar lucrarile sa fie publicate într-un volum cu titlul “Acta Palaeontologica Romaniae”. Astfel din 1997, paleontologii din România sunt organizati într-o societate profesionala nationala, non-profit, cu personalitate juridica. Revista editata în cadrul societatii, este primul periodic românesc cu tematica esentiala de paleontologie. Primul presedinte al SPR, a fost ales la primul Simpozion National de Paleontologie, în persoana domnului dr. Emil Avram, ilustru paleontolog din cadrul Institutului Geologic al României. Activitatea domniei sale de organizare si administrare a societatii a fost deosebita. Conducerea societatii si organizarea a doua simpozioane a revenit în continuare urmatorului presedinte Prof. dr. Ioan Bucur, de la Universitatea „ Babes-Bolyai ” din Cluj-Napoca. 
    Societatea se finanteaza din cotizatiile membrilor si din sponsorizari, obtinute în special în perioada organizarii simpozioanelor nationale. Numarul de membrii ai societatii a variat, în prezent fiind în jur de 120. Multi dintre membrii societatii sunt tinere cadre didactice universitare, studenti, alaturi de specialisti consacrati. Sediul societatii s-a mutat alternativ, functie de locul de munca al presedintelui societatii. În perioada 2005 - 2009 conducerea SPR a funcţionat la Iaşi, preşedinte fiind Prof. dr. em. Leonard Olaru. În prezent preşedintele SPR este CS1 dr. Mihaela-Carmen Melinte de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina (GEOECOMAR Bucuresti). Simpozioanele SPR au capatat cu timpul un caracter international prin interesul si participarea unor specialisti paleontologi din alte tari. Ultimul simpozion SPR a fost organizat la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, Departamentul de Geologie, în perioada 25 - 26 octombrie 2013. Simpozionul sa bucurat de o largă participare naţională şi internaţională, fiind prezentate numeroase lucrări şi prelegeri cu tematică paleontologică.

© 2008-2012 - Societatea Paleontologilor din Romania. All rights reserved.

ROMANIAN SOCIETY OF PALEONTOLOGISTS
Simpozionul Român de Paleontologie, ediţia a IX-a, 25 - 26 octombrie 2013, Iasi, România.
aaaaaaaaaaaaiii